Asyl betyder fristad. När du söker asyl betyder det att du söker skydd i ett annat land än i ditt hemland. Vill du få skydd i Sverige ska du lämna in sin ansökan om asyl hos gränspolisen när du reser in i Sverige, eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter. Det går inte att ansöka om asyl innan du anlänt till landet.

Som asylsökande har du ofta rätt till en kostnadsfri advokat eller jurist – ett offentligt biträde. Du har alltid rätt att önska vilket offentligt biträde du vill när du ansöker om asyl i Sverige. Om du inte önskat någon särskild jurist så väljer Migrationsverket ut ett offentligt biträde åt dig. Det är mycket svårt att få byta offentligt biträde när du redan fått ett tilldelat dig av Migrationsverket. Därför är det klokt att önska ett offentligt biträde direkt när du ansöker om asyl, om du vill ha något särskilt biträde vid sin sida under processen. Alla jurister på Asylbyrån jobbar som offentligt biträde och det går bra meddela att man önskar oss vid ansökan om asyl.

Migrationsverket betalar för juristen från själva beslutet att förordna juristen som offentligt biträde i ärendet. All kontakt med advokat eller jurist innan du fått beslut om offentligt biträde betalar du privat för. Det går bra att boka möte med oss om du behöver juridisk rådgivning inför en asylansökan. Kontakta oss för prisuppgift, inbokande av möte eller vid frågor inför själva ansökan om asyl.

Behöver du asyl i Sverige?

Kontakta gärna oss om du vill ha hjälp juridiskt. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.