Asylbyrån – ett arv av Aino.

Idag är en sorgens dag. Jag tar farväl av min älskade Vanaema Aino (farmor Aino på estniska). En människa som varit en stor inspirationskälla till Asylbyråns start. Hon flydde med sin mamma undan Sovjetunionens ockupation av Estland och kom till ett nazistyrt, och så småningom krigshärjat, Tyskland. Satt i koncentrationsläger vid gränsen till Polen, medan hennes pappa försvann i Sibirien. Hon kom till Sverige med sin 11-åriga son (min pappa) pga familjeanknytning till en svensk affärsman. De första åren i Sverige förföljdes och hotades hon av sovjetiska KGB och vaknade skrikandes på nätterna i sviterna från mardrömmar präglade av hennes trauman i livet.

Trots vad Aino gått igenom så har hon alltid varit oegoistisk och positiv som människa, med ett starkt driv att hjälpa och värna utsatta – både djur och människor. Hon har samlat enorma mängder kläder och förnödenheter till fattiga i Estland och modigt smugglat in förbjudna föremål, såsom LP-skivor av västerländska artister, genom den beväpnade tullen på resor in i landet. Hon reste jorden runt med sin estniska kör för att uppmärksamma världen på ockupationen av hennes hemland och stod plikttroget på Norrmalmstorg vid måndagsmötena med Carl Bildt för att protestera mot den totalitära sovjetiska regimen.

Asylbyrån är på sätt och vis arvet av Ainos livsverk att hjälpa utsatta på flykt, men med juridiken som verktyg. Jag är så oerhört glad att ha ett grymt team med mig på denna resa. Skickliga medarbetare med ett brinnande intresse för mänskliga rättigheter. Vårt jobb blir särskilt viktigt i tider som dessa med högerextrema vindar som blåser i världen. Tillsammans gör vi skillnad!

Karin Gyllenring,

Advokat och grundare av Asylbyrån år 2006