FN stoppar utvisning till Afghanistan

FN STOPPAR UTVISNING TILL AFGHANISTAN

Veckan på Asylbyrån fortsätter i dur. Hjältinnan Neda Khanshan har lyckats få FN:s tortyrkommitté CAT att inhibera utvisningen av en afghansk polis som skulle komma att verkställas inom de närmsta dagarna. I ärendet ställs flera rättssäkerhetsaspekter på sin spets; Vad är tillräckligt underlag för att allmän domstol ska anses ha tagit hänsyn till en persons behov av fristad? Hur långt sträcker sig nationella myndigheters och domstolars skyldighet att informera klaganden om eventuella trovärdighetsbrister och bereda denne möjlighet att förklara eventuella diskrepanser? Är Migrationsverkets och Migrationsdomstolarnas fria bevisvärdering för fri? Vår uppfattning är att Sverige på ett undermåligt sätt har beslutat att utvisa en asylsökande till ett land där denne riskerar att förföljas, straffas med döden eller med kroppsstraff, utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Förhoppningsvis kan rättvisan segra och ett liv räddas.


5 uppehållstillstånd på 3 dagar och 0 avslag.

5 uppehållstillstånd på 3 dagar och 0 avslag.

Ibland känns det motigt att vara Asyladvokat, med alla högerextrema vindar som blåser i världen och vår restriktiva asyllagstiftning. Under vår konferensdag i måndags bad vi om hopp på byrån, att få se att vårt jobb faktiskt lönar sig. Så kom detta – 5 uppehållstillstånd på 3 dagar och 0 avslag! Det firade vi idag på ett soligt tak i Stockholm city. Yeeeiii!!!


Daniel Carnestedt ny ordförande i Refugees Wellcome Stockholm

Varmt grattis till Asylbyråns Daniel Carnestedt som idag enhälligt valdes till ordförande i Refugees Wellcome Stockholm!

RWS är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att hjälpa människor på flykt som kommer till Stockholm. Med hjälp av bidrag från privatpersoner och företag arbetar RWS för att ge dessa människor ett värdigt bemötande och den hjälp de behöver, både för stunden och på längre sikt.

Parallellt med verksamheterna inom akuthjälp och mötesplatser arbetar RWS aktivt för att påverka beslutsfattare och förändra situationen för människor på flykt. Med utgångspunkt i alla människors lika värde ser RWS ett tydligt behov av fria och lagliga vägar in i Europa samt av en beredvillighet att som stat och nation ta emot de människor som kommer, och skapa förutsättningar för att de ska finna sin plats i samhället. Via sociala och traditionella medier samt debatter i det offentliga rummet lyfter RWS gång på gång frågan om dessa behov.

Läs mer på RWS:s hemsida;

www.refugeeswelcomestockholm.se

 


Saddam Husseins försvarsadvokat

Advokater utan Gränser bjuder in till en unik föreläsning;

Saddam Husseins försvarsadvokat Bushra al-Khalil berättar om rättegången och hur det är att jobba som kvinnlig advokat i arabvärlden.

Försvarsadvokaten till Saddam Hussein, Bushra al-Khalil, kommer till Advokater utan Gränser för att berätta om sin advokatroll och om en av de viktigaste prövningarna i modern historia.

Saddam Hussein, den irakiska ledaren och diktatorn från 1979 till 2003, tillfångatogs av amerikanska styrkor i december 2003. Han ställdes inför rätta inför den irakiska specialdomstolen och förklarades skyldig till krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Den första rättegången startade år 2005 och i november 2006 dömdes Hussein till döden genom hängning – ett straff som verkställdes mindre än en månad senare.

Bushra al-Khalil är en libanesisk advokat som är känd för att ha verkat som en av Saddam Husseins juridiska försvarare. Detta är ett unikt tillfälle att höra hennes personliga erfarenheter från rättegången som förändrade världen. Föreläsningen kommer att hållas på arabiska, översatt genom tolk till svenska. Bushra talar i en timme, varefter föreläsningen kommer att vara öppen för frågor.

Tid: tisdag den 30 maj 2017 kl 17.00-18.30

Plats: Sveriges Advokatsamfund, Laboratoriegatan 4 i Stockholm

Anmälan: görs genom mail: karin.gyllenring@asylbyran.se senast den 26 maj 2017. Skriv ”Saddam Husseins försvarsadvokat” i ämnesraden, först till kvar pga begränsat antal platser.

Pris: kostnadsfritt för medlemmar i Advokater utan Gränser. Tecknande av medlemskap sker i förväg, i samband med anmälan till eventet, via hemsidan: www.advokaterutangränser.se

Välkommen!

 


Daniel Carnestedt håller kurs - spårbyte till arbetstillstånd

KURS GÄLLANDE SPÅRBYTE

Passa på att fördjupa dina kunskaper om spårbyte till arbetstillstånd. På torsdag den 11 maj 2017 föreläser Asylbyråns jurist Daniel Carnestedt​ i Asylrättstudenterna Stockholm​s regi. Daniel kommer att förklara närmare gällande möjligheten för en asylsökande som fått ett slutligt avslag på sin asylansökan att ändå få stanna i Sverige på grund av att vederbörande har haft en anställning under tiden asylärendet handlades.

Glöm inte att anmäla dig till utbildningen och att bli medlem i Asylrättstudenterna för att delta! Det går även bra att anmäla sig enstaka utbildningstillfällen.

http://www.asylrattstudenterna.se


SVT Gomorron - Slopade id-kontroller!

REGERINGEN UPPHÄVER LAGEN OM ID-KONTROLLER

Advokat Karin Gyllenring på Asylbyrån medverkade denna morgon i SVT Gomorron för att förklara vad detta betyder juridiskt för personer som befinner sig på flykt. Se klipp nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=3ZosIQapnyQ

Konkret så betyder det att man nu har möjlighet att färdas på tåg, buss och färja mellan Danmark och Sverige utan att stoppas i en ID-kontroll.

Rent juridiskt är det här ett välkommet beslut. Personer som söker asyl kommer återigen ha möjlighet att lämna in sin ansökan inifrån Sverige, trots att vederbörande inte har några id-handlingar. Avsaknad av id-handlingar beror ofta på att det inte finns ngt fungerande folkbokföringssystem i landet. Som exempelvis i Afghanistan och Somalia.

Det främsta juridiska problemet med id-kontrollerna är att de inte är lagliga. Precis som Lagrådet förklarade i sitt yttrande över lagen, när den låg som förslag, så är en sån här lag inte förenlig med asylrätten. Dessutom tyder mkt på att id-kontrollerna strider mot EU-rätten och den fria rörligheten inom Schengen. EU-kommissionen har tidigare gett Tjeckien kritik för sina id-kontroller och nu även granskat Sveriges id-kontroller ifall de strider mot EU:s regelverk. Man kan tolka kommissionens svar såsom att det inte finns stöd inom EU-rätten att lagstifta om id-kontroller på det här viset. Om ett land bryter mot EU-lagstiftning så kan kommissionen dra landet inför EU-domstolen. Förmodligen såg sig regeringen nödgade till att häva ID-kontrollerna innan det att EU-kommissionen ogiltigförklarar dem.

Personer som tidigare inte haft möjlighet att ta sig in i landet eller till den svenska gränsen får nu alltså möjlighet till det, för att här i Sverige lämna in sin ansökan om asyl. Särskilt de som inte har ID-handlingar pga att deras hemländer står utan ett fungerande folkbokföringssystem, såsom Afghanistan och Somalia, kommer nu att kunna ta sig till Sveriges gräns för att här lämna in sin ansökan om internationellt skydd.


SR EKOT - Begränsningslagen orättssäker

Tvillingpojkar från Syrien - sökt asyl samma dag med samma asylskäl, men olika beslut!

Hör på SR EKOT idag hur godtyckligt och orättssäkert nya Begränsningslagen slår i praktiken.

https://www.youtube.com/watch?v=g32ZU5d3yIo&t=24s

 

 


Välkommen till praktikant Sofia Blom!

Varmt välkommen till oss Sofia Blom – vår skarpa praktikant som har ett gediget, ideellt engagemang på sitt CV. Sofia är medlem i Asylrättsstudenterna som jobbar opinionsbildande på migrationsrättens område, jobbar bland annat med ensamkommande barn inom ramen för projektet BABA (samarbete Refugees welcome och stadsmissionen) och har bidragit med juridisk rådgivning på Träffpunkt 8 som är en mötesplats för nyanlända och etablerade i Täby. Utöver det har Sofia varit med i ledningsgruppen i studentorganisationen Gatujuristerna som ger juridisk rådgivning till hemlösa och socialt utsatta i Stockholmsområdet samt praktiserat på AE Nyströms advokatbyrå. Nu är Sofia nyutexaminerad jurist som läst specialkurs både i barnrätt, rättspsykologi och migrationsrätt samt har en kommande anställning på Migrationsverket i Flen från juni. Varmt välkommen till oss Sofia!!!


Arkitektoniskt visualisera flyktingars flyktvägar till Europa

Codesign Research Studio undersöker arkitektur som ett medel för kontroll av rumslig inkludering och exkludering av människor. I detta projekt för Kulturnatt Stockholm har olika rum byggts upp för att arkitektoniskt visualisera flyktingars flyktvägar till Europa. Ikväll hölls ett tvärvetenskapligt Panelsamtalmed bland andra advokat Karin Gyllenring i ämnet och hur man genom detta arbetssätt kan påverka lagstiftning i en mer human riktning. Oerhört intressant och unikt arbete!


#openstockholm

Igår befann sig Asylbyrån i centrum av ett terrordåd. Vi hade väntrummet fullt av människor som kom springande upp för Apelbergsgatan - på flykt i sin egen stad.

Vår fina praktikant Sofia Blom skriver så fint på sin Facebooksida:
"Som privilegierad vit svensk fick jag idag känna på hur det kan vara att befinna sig i centrum av ett terrordåd. Stora folksamlingar av människor i panik, gråtandes, alla med tanke på sina närmaste anhöriga. Tänker på alla de människor som flyr ti...ll Sverige för att undkomma dåd likt dessa. Det gör så ont i mig att Stockholm inte heller är en trygg plats. Stockholm, min hemstad där jag alltid varit privilegierad och trygg. Jag är så chockad och samtidigt så tacksam för att min familj och mina vänner är oskadda. Jag oroar mig också väldigt mycket för vad detta fruktansvärda kommer få för konsekvenser, inte minst för våra asylsökande. Låt oss inte bekämpa hat med hat. Låt oss stå enade och bekämpa hatet med kärlek istället. Låt inte ondskan vinna, och beskyll inte oskyldiga människor för det en enskild individ är ansvarig för. All min kärlek till er som förlorade någon idag, samt er som fortfarande vakar med hoppet i högsta hugg."