Clarence Crafoord​ och Fredrik Bergman​ på Centrum för rättvisa​ – vilka hjältar!

Äntligen tar Migrationsöverdomstolen upp frågan som påverkar många arbetstagare i Sverige. Arbetstagare som riskerar att utvisas pga misstag från sina arbetsgivare.

För att en person från ett land utanför EU ska beviljas arbetstillstånd i Sverige krävs att hen får kollektivavtalsenliga villkor. Det ska motverka lönedumpning och allmänt dåliga villkor. Om det framkommer att arbetsgivaren inte uppfyllt kraven på kronan, exakt varje månad, blir det problem. Även små misstag, som i efterhand har rättats till, leder till utvisning.

Danyar Mohammed har bott i Jokkmokk i åtta år. Han jobbar som pizzabagare och fick ett utvisningsbeslut i våras. När kollektivavtalet ändrades så att lönerna höjdes gjorde hans arbetsgivare en miss. Danyar Mohammed skulle ha fått 460 kronor mer i månaden. Det fick han inte.

Centrum för rättvisa har lyckats få Migrationsöverdomstolen, högsta instans i migrationsärenden och den instans som kommer med prejudikat, att meddela prövningstillstånd.

Detta blir pizzabagaren Danyar Mohammeds sista chans att få stanna i Sverige och är en öppning som kan hjälpa många fler i hans situation framöver.