Advokater utan Gränser bjuder in till en unik föreläsning;

Saddam Husseins försvarsadvokat Bushra al-Khalil berättar om rättegången och hur det är att jobba som kvinnlig advokat i arabvärlden.

Försvarsadvokaten till Saddam Hussein, Bushra al-Khalil, kommer till Advokater utan Gränser för att berätta om sin advokatroll och om en av de viktigaste prövningarna i modern historia.

Saddam Hussein, den irakiska ledaren och diktatorn från 1979 till 2003, tillfångatogs av amerikanska styrkor i december 2003. Han ställdes inför rätta inför den irakiska specialdomstolen och förklarades skyldig till krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Den första rättegången startade år 2005 och i november 2006 dömdes Hussein till döden genom hängning – ett straff som verkställdes mindre än en månad senare.

Bushra al-Khalil är en libanesisk advokat som är känd för att ha verkat som en av Saddam Husseins juridiska försvarare. Detta är ett unikt tillfälle att höra hennes personliga erfarenheter från rättegången som förändrade världen. Föreläsningen kommer att hållas på arabiska, översatt genom tolk till svenska. Bushra talar i en timme, varefter föreläsningen kommer att vara öppen för frågor.

Tid: tisdag den 30 maj 2017 kl 17.00-18.30

Plats: Sveriges Advokatsamfund, Laboratoriegatan 4 i Stockholm

Anmälan: görs genom mail: karin.gyllenring@asylbyran.se senast den 26 maj 2017. Skriv ”Saddam Husseins försvarsadvokat” i ämnesraden, först till kvar pga begränsat antal platser.

Pris: kostnadsfritt för medlemmar i Advokater utan Gränser. Tecknande av medlemskap sker i förväg, i samband med anmälan till eventet, via hemsidan: www.advokaterutangränser.se

Välkommen!