Asylbyrån - med inspiration från en kvinna på flykt.


Vanaema Aino (farmor Aino på estniska) är en människa som betytt mycket för mig och som också varit en stor inspirationskälla till Asylbyråns start. Hon flydde med sin mamma undan Sovjetunionens ockupation av Estland. Ville till Sverige, men båtarna var fulla. Kom till ett nazistyrt, och så småningom krigshärjat, Tyskland. Satt i koncentrationsläger vid gränsen till Polen, medan hennes pappa försvann i Sibirien. Hon kom slutligen till Sverige med sin 11-åriga son (min pappa) pga familjeanknytning till en svensk affärsman. De första åren i Sverige förföljdes och hotades hon av sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och vaknade skrikandes på nätterna i sviterna från mardrömmar präglade av hennes trauman från ett tidigare liv på flykt.

Trots vad Aino gått igenom så var hon alltid oegoistisk och positiv som människa, med ett starkt driv att hjälpa och värna utsatta – både djur och människor. Under min uppväxt var jag med henne när hon samlade enorma mängder kläder och förnödenheter till fattiga i Estland. Vi smugglade modigt in förbjudna föremål, såsom LP-skivor av västerländska artister, genom den beväpnade tullen på våra resor in i landet. Aino reste jorden runt med sin estniska kör för att uppmärksamma världen på ockupationen av hennes hemland. På 80-talet stod vi plikttroget sida vid sida för att protestera mot den totalitära sovjetiska regimen vid de så kallade måndagsmötena på Norrmalmstorg. Aino var optimist till sin natur och trodde på människans möjlighet att göra skillnad.

Asylbyrån är på sätt och vis arvet av Ainos livsverk att hjälpa utsatta på flykt, men med juridiken som verktyg. Jag är så oerhört glad att ha ett grymt team med mig på denna resa – skickliga människorättsjurister med samma driv som jag. Att få berätta för en människa att vi lyckats, att hen nu får stanna och nu kan blicka framåt och skapa sig ett nytt liv i fred, frihet och kanske med sin familj här i Sverige är vad vi kämpar för. Det är värt varje sekund.

Karin Gyllenring,
Advokat och grundare av Asylbyrån år 2006