Under hösten 2018 gjorde vi på Asylbyrån en studieresa till Mongoliet som bjöd på många intressanta och viktiga möten genom hela rättsprocessen. En av dagarna hade vi samtal och rundvisning av polischefen på polisstationen i Bayangolds distrikt i huvudstaden Ulaanbaatar och träffade en domare på domstolen i samma distrikt. Även chefsåklagaren i distriktet berättade ingående om sitt arbete och hanteringen av de grövsta brotten i staden. Trots att man i detta distrikt handhar just de grövsta brotten verkade människohandel inte vara någon uppmärksammad eller prioriterad fråga enligt de personer vi pratade med i rättskedjan. Under åren har vi på Asylbyrån ändå träffat flera kvinnor som sökt internationellt skydd genom asyl i Sverige just pga utsatthet för trafficking och risk för att re-traffickeras just i Mongoliet. Därför var det särskilt intressant och viktigt att även träffa Tserenchunt på NGOn Talita Asia.

Vilka är Talita Asia?

Talita jobbar på ett unikt sätt för att hjälpa kvinnor utsatta för trafficking genom traumabehandling, framtidsplanering, studier och återetablering i samhället. Själva organisationen startades i Sverige år 2009 av två fantastiska eldsjälar Anna och Josephine. Idag finns Talita både i Sverige, Rumänien samt Mongoliet. Tserenchunt berättade hur hon sedan 2013 arbetat med att starta upp organisationen i Mongoliet och att hon alltsedan dess jobbat i motvind. Det finns en stor stigmatisering gentemot kvinnor utsatta för människohandel i landet. Då det är lagligt att köpa sex är det samtidigt olagligt att sälja sex, vilket leder till att utsatta offer för människohandel straffas och fängslas medan köparna går fria. Traffickingutsatta ses alltså inte som offer och erbjuds ingen hjälp av samhället i den oerhört utsatta situation de befinner sig i.

Enligt Mrs. Nyamgerel på National Coordination Council on Crime Prevention är Talita Asia i praktiken det enda skyddade boendet i hela landet som tar emot målgruppen – kvinnor på flykt undan trafficking. Tserenchunt trotsar samhällets stigmatisering av dessa utsatta kvinnor och hjälper dem att komma upp till ytan igen, klara vardagen och ta sig ur klorna på traffickingnätverken.

I Sverige har offer för människohandel rätt till socialt och juridiskt stöd och vi på Asylbyrån har genom åren juridiskt hjälpt många kvinnor på flykt undan människohandel, både genom att få upprättelse i form av skadestånd för det grova brott de utsatts för och med att få stanna i Sverige få en trygg framtid och ett fortsatt liv i frihet. Kvinnor i Mongoliet har inte samma chans till stöd och hjälp. Talita Asia får inte något statligt stöd för sin verksamhet utan är helt beroende av donationer. Av den anledningen och då vi sett att Talita Asia gör skillnad på riktigt för en av de mest utsatta grupperna i samhället har vi valt att, i ett första projekt, oavkortat skänka intäkterna från smyckena till denna organisation.

Exempel på en flicka på flykt undan trafficking som fått hjälp av Talita Asia

För ett tag sedan skrev Talita Asia om en 10 årig flicka i Mongoliet  som lockades in i modellbranschen, men som några år senare tvingades in i prostitution. Hon fick genomleva ett rent helvete. Flickan våldtogs gång på gång på olika hotell. När hon var 16 år blev hon gravid och tvingades till abort under fruktansvärda former. Som genom ett under hittades hon av polisen, som slussade henne till Talita Asias skyddade boende. Nu har flickan hunnit fylla 17 år och även hunnit landa hos Talita. Redan efter ett par dagar uttryckte hon en önskan att få stanna kvar och att få ingå i Talitas program. Nu börjar hon ett nytt liv. Vi kan tillsammans bidra till att fler flickor, priecis som hon, får en ny chans i livet. Ett sätt att bidra är att köpa smycket och att sprida kunskap för det brutala brott detta innebär.

Vi är väldigt tacksamma om du vill ge ditt stöd, då vi vet att det gör skillnad. ♥

Till smyckena